Friday, July 26, 2013

ရခိုင္မုန္႔တီ (အာပူလွ်ာပူ )

copy from http://auntysweet.blogspot.fr/

 
လူ ၇၀စာေလာက္ အိုးၾကီးခ်က္ခ်င္သူမ်ားအတြက္ပါ။

လက္သုတ္က လူ ၅၀ စာေလာက္မွန္းၿပီး အရည္ေဖ်ာ္ကလဲ လူ ၂၀-၃၀ဆယ္ စာေလာက္ေတာ႔ရွိပါတယ္။ စုစုေပါင္း လူ ၇၀ စာေလာက္ေပါ႔။

လိုတဲ႔ ပစၥည္းေတြက
Basa fillet

ငါး အသားခ်ည္း ( basa fillet ) 6 Kg (ငါးကို ေရခဲရိုက္ ခဲေနတာမဟုတ္ပဲ ပန္းေရာင္သန္းေနတဲ႔ ခပ္လတ္လတ္ဟာကို ေရြး၀ယ္ပါ)
ငါးရိုး 2 kg (ဆယ္လ္မြန္ အရိုးေတြရလို႔ ၀ယ္လာပါတယ္)
မုန္႔ဖတ္ ၁၀ထုတ္
ပဒဲေကာ အစိမ္း ၃၀၀ ဂရမ္
ငရုပ္သီးစိမ္း ၂၅၀ ဂရမ္
မန္က်ည္းမွည္႔ အရည္ေဖ်ာ္ၿပီး   ၄၅၄ ဂရမ္ ၂ဗူး
ေမႊးတံဆိပ္ ပဲအက်က္မွဳန္႕ ၄ထုတ္
ငပိ ၂၅၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ၿဖဴ 1.25 kg
ၾကက္သြန္နီ အလံုးၾကီး ၁၀လံုး
ဆီ ၂ လီတာ
ငံၿပာရည္ တစ္ပုလင္းခန္႔
ငရုပ္သီးအေရာင္မွဳန္႔ စားပဲြဇြန္းေမာက္ေမာက္ ၂ဇြန္းခန္႔
 ေဂၚဖီ ထုတ္ၾကီး တစ္ထုတ္
နံနံ ၃၀၀ ဂရမ္
ၾကက္သားမွုန္႔
ငရုပ္ေကာင္း

 
ဆီခ်က္အတြက္
သုပ္တဲ႔အခါ ပိုေမႊးေအာင္ ဆီခ်က္ကို ၾကက္သြန္ အၿဖဴရယ္ အနီရယ္ ၂မ်ိဳးခ်က္ပါတယ္။ သက္သာခ်င္ရင္ေတာ႔ ဆီခ်က္ အနီတစ္မ်ိဳးထဲ ခ်က္လဲရပါတယ္။
 
ၾကက္သြန္ၿဖဴ  ၅၀၀ ဂရမ္ကို ၾကိတ္ၿပီးပဲၿဖစ္ၿဖစ္၊ လက္နဲ႔ ပါးပါးလွီးၿပီးပဲၿဖစ္ၿဖစ္ ဆီခ်က္ခ်က္ပါတယ္။ ဆႏြင္းမွဳန္႔ေလး အေရာင္လွေအာင္ထည္႔ခ်က္ပါ။ ဆီ တစ္လီတာ နဲ႔ ခ်က္ပါတယ္။
 
 ၾကက္သြန္နီ အလံုးၾကီး ၁၀လံုးကို လဲ ပါးပါးလွီးၿပီး ဆီ တစ္လီတာ နဲ႔ ဆႏြင္းမွဳန္႔ေလးထည္႔ၿပီး ဆီခ်က္ခ်က္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ေတြကို ဆီစစ္ၿပီး ပုလင္းတစ္လံုးထဲ ေလလံုေအာင္ ထည္႔ထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ေလးေတြက လက္သုပ္မွာထည္႔ရင္ ေမႊးၿပီး ခ်ိဳေနပါတယ္။

ဆီနီခ်က္
အသုတ္သုတ္တဲ႔အခါ အေရာင္လွေအာင္ ေစာနက ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ တစ္၀က္ကို မီးေအးေအးနဲ႔တည္၊ ဆီက်က္ရင္ ငရုပ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ ၂ဇြန္း ေမာက္ေမာက္ခန္႔ထည္႔ၿပီး ဆီနီ ဆီခ်က္ခ်က္ထားပါ။

ပဲကပ္ေၾကာ္အတြက္
ပဲကပ္ေၾကာ္က ေရနဲ႔ အေၾကာ္မွဳန္႔စပ္တဲ႔ အခ်ိဳးက သိပ္အေရးၾကီးတယ္။ တည္တဲ႔ ဒယ္အိုးကလဲ non-sticker ဒယ္အိုး ေအာက္က ၿပားေနမွ ေကာင္းပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး အေရးၾကီးတာက ဆီ အရမ္းက်က္မွ ထည္႔ရင္ မုန္႔ႏွစ္က က်ဲေတာ႔ အခ်ပ္လိုက္မၿဖစ္ပဲ အကုန္လံုးက်က္ၿပီး မြစိက်ဲကုန္ပါတယ္။ ေၾကာ္တဲ႔ေနရာမွာ စိတ္ရွည္ဖို႕လဲ လိုပါတယ္။

ပထမဆံုး ကုလားပဲကို တစ္ရက္ (၂၄ နာရီ) ေလာက္ ေရစိမ္ရပါတယ္။ ပဲက ေရစိမ္ၿပီး ေရမလဲရင္ ပုတ္အက္အက္အနံ႕ထြက္လို႔ ေၾကာ္ခါနီး ေရနဲ႔ေသခ်ာေၿပာင္ေအာင္ေဆးၿပီး စကာနဲ႔ စစ္ထားပါ။ လုပ္တဲ႔ အမွုန္႔က ယိုးဒယားမယ္အေၾကာ္မွဳန္႔လို ဘယ္အေၾကာ္မွဳန္႔မဆို ေၾကာ္လို႔ရႏိူင္ပါတယ္။

အန္တီဆြိသံုးတဲ႔ အေၾကာ္မွဳန္႔ၿဖစ္ပါတယ္။ အေၾကာ္မွုန္႔ေတြက အခ်ိဳမွဳန္႔တို႔၊ ၾကက္သားမွဳန္႔တို႔၊ ငရုပ္ေကာင္း ေဆာ္ဒါ အကုန္ပါၿပီးသားမိွဳ႔ ဘာမွထပ္ထည္႔စရာမလိုပါ။


ေရ ၈၀ ml ကို ပံုမွာၿပထားတဲ႔ အတိုင္း အေၾကာ္မွဳန္႔ စားပဲြဇြန္း ၂ဇြန္းေလာက္ (အရမ္းမေမာက္ပါ) ထည္႔ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ေမႊေပးပါ။ ဆန္ၿခင္တဲ႔ခြက္ကေလးေတြက အမွတ္အသားပါပါတယ္။ ၿပီးေတာ႔ ပဲစိမ္ထားတာ လက္တြင္းတစ္ဆုတ္စာေလာက္ နည္းနည္းထည္႔ေမႊပါ။ အထက္က အတုိင္းအတာက ပဲကပ္ေၾကာ္တစ္ခုစာ ကြက္တိပါပဲ။ တစ္ခုစာလုပ္ရတဲ႔ ရည္ရြယ္ခ်က္က ပဲကပ္ေၾကာ္က မုန္႔ႏွစ္မ်ားရင္၊ နဲရင္၊ ထူတာ၊ ပါးတာ၊ မက်က္တာေတြ ၿဖစ္တတ္လို႔ပါ။ (မ်ားမ်ားေၾကာ္ခ်င္ရင္ ကိုယ္႔ဟာကိုယ္ အခ်ိဳးအစားတြက္ၾကည္႔ၿပီး တစ္ခါထဲ မ်ားမ်ားေဖ်ာ္ထားသင္႔ပါတယ္။ ဒါေပမဲ႔ တစ္ခုစာကေတာ႔ မုန္႔ေဖ်ာ္ၿပီးသား ၈၀-၈၅ ml ေလာက္ပဲ ဆိုတာ မွတ္သားထားရပါမယ္၊ ဒယ္အိုးအ၀ိုင္းက အခ်င္း ၈လက္မရွိပါတယ္။)





ဒယ္အိုးကို မီး အေနေတာ္ (medium) ထား၊ ဆီကို အေၾကာ္ၿမဳတ္ရံုေလာက္ထည္႔ပါ။ ဆီအရမ္းမက်က္ခင္ တစ္မိနစ္ေလာက္မွာ မုန္နဲ႔ပဲ အတူေရာေဖ်ာ္ထားတာကို ထည္႔ပါ။ မုန္႔ႏွစ္ေတြကို ဒယ္အိုး
အ၀ိုင္းပံုအတိုင္းၿပန္႔သြားေအာင္ ဒယ္အိုးကို စေကာ၀ိုင္းလိုေလး လွည္႔ေပးပါ။


မုန္႔က ထည္႔ၿပီး အေတာ္ၾကာတဲ႔အထိ မုန္႔ၿပားသလက္ အၿပားစားလို ခပ္ေပ်ာ႔ေပ်ာ႔ပါပဲ။ ပဲကပ္ေၾကာ္လို ၾကြပ္ရြလာလိမ္႔မယ္လို႔ေတာင္ မထင္ရဘူး။ ဒါေပမဲ႔ စိတ္ရွည္ရွည္ထားၿပီး မီးအေနေတာ္ေလာက္နဲ႔ ေၿဖးေၿဖးသာေၾကာ္ပါ။ တစ္ခ်ိန္မွာ ေအာက္ပိုင္းက အနည္းငယ္မာလာၿပီး အခ်ပ္လုိက္ေလး ၿဖစ္လာပါလိမ္႔မယ္။ အဲဒီအခ်ိန္က်ရင္ တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးရပါမယ္။ တဖက္ကို လွန္အၿပီးပံုပါ။

ဒီလိုပဲ ဟိုဖက္ဒီဖက္ ၂ခါေလာက္စီ လွန္ေပးၿပီး ၾကြပ္ရြလာၿပီ၊ အက်က္ညီလာၿပီဆို ဆယ္လို႔ရပါၿပီ။ မီးေအးေအးနဲ႔ စိတ္ရွည္လက္ရွည္သာ ေၾကာ္ပါ။ မီးၿပင္းရင္ အက်က္မညီတတ္ပါဘူး။ တူးနံ႔ထြက္မွာစိုးလို႔ အေရာင္ အရမ္းမညိဳခင္ခ်ပါ။

ပဲကပ္ေၾကာ္က ဒီတိုင္းထားတာေတာင္ ေတာ္ရံုနဲ႔ မေပ်ာ႔ပါဘူး။ ဗူးတစ္ခုထဲမွာ ေလလံုေအာင္ပိတ္ထားရင္ အၾကာၾကီး အထားခံပါတယ္။ အသုတ္ထဲမွာပဲထည္႔ထည္႔၊ မုန္႔ဟင္းခါးနဲ႔ပဲစားစား အရသာရွိလွတဲ႔ ပဲကပ္ေၾကာ္ပါ။


ငါးေလွာ္အတြက္
ပထမဆံုး ငါး ၅ ေကဂ်ီကို  ငံၿပာရည္ နႏြင္းမွဳန္႔ေတြနဲ႔နယ္ၿပီး အိုးၾကီးၾကီးထဲမွာ ၿပဳတ္ပါတယ္။ ေမႊးေအာင္ ဂ်င္းအနည္းငယ္ ပါးပါးလွီးထည္႔ပါတယ္။ ေရကို ငါးမကပ္ရံု အနည္းငယ္သာထည္႔ပါတယ္။ ငံၿပာရည္က ငါး တစ္ေကဂ်ီကို စားပဲြဇြန္း ၂ဇြန္းခန္႔ ထည္႔ပါတယ္။ (ၾကက္သားမွဳန္႔ထည္႔ရင္ေတာ႔ ၾကက္သားမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ငံၿပာရည္ စားပဲြဇြန္း ၁ဇြန္း ခဲြခန္႔ ထည္႔ပါတယ္။) ၅ေကဂ်ီစာဆိုေတာ႔ ကိုယ္႔ဟာကို တြက္ခ်က္ၿပီးသာ ထည္႔ၾကပါေလ။

ငါးၿပဳတ္ထားတာ  ေရဆူလာရင္ မီးေအးေအးနဲ႔ အဖံုးအုပ္ၿပီး နာရီ၀က္ေလာက္ ပစ္ထားလိုက္ပါ။
ငါးအသားေတြအိလာၿပီ က်က္ၿပီဆို ဇကာၾကီးၾကီးနဲ႔ ေရ စစ္ထားပါ။ ေရစစ္ဖို႔ အေရးၾကီးပါတယ္။ ေရမစစ္ရင္ ငါးကိုေလွာ္တဲ႔အခါ ေရေတြပါေတာ႔ အဲဒီေရေတြ ခန္းေအာင္လုပ္ရတာ အေတာ္ၾကာပါတယ္။  ေရစစ္သြားရင္ ငါးေတြကို ဘလန္ဒါနဲ႔ ညက္ေအာက္က်ိတ္ပါ။ က်န္တဲ႔ေရေတြကိုေတာ႔ ရခိုင္မုန္႔တီ ဟင္းရည္ခ်က္ရေအာင္ သပ္သပ္သိမ္းထားပါ။

ၾကိတ္တဲ႔ ငါးေတြထဲကလဲ ငါး တစ္ေကဂ်ီကိုေတာ႔ ဟင္းရည္ထဲ ထည္႔ရေအာင္ သတ္သတ္ခဲြ ခ်န္ထားလိုက္ပါ။

က်န္တဲ႔ ၄ေကဂ်ီကိုေတာ႔ ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ  ဆီပါေလကာထည္႔ၿပီး ငါးကို ေလွာ္ေပးရပါတယ္။ ငါးေလွာ္ရင္းနဲ႔ ငါးေလွာ္ကိုၿမည္းၾကည္႔ၿပီး အငံေပါ႔ရင္ ငံၿပာရည္၊ ၾကက္သားမွဳန္႔ အစရွိသၿဖင္႔ လိုတိုး၊ ပိုေလွ်ာ႔ ထည္႔ပါ။ ငါးေတြ အရမ္းမၾကြပ္ခင္ ငါးေလွာ္ေတြကို ေကာ္ထားပါ။
 ငါးဖယ္ေၾကာ္အတြက္
က်န္တဲ႔ ငါး တစ္ေကဂ်ီကိုေတာ႔ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ စပါးလင္၊ ဆႏြင္း၊  ငံၿပာရည္တို႔ႏွင္႔ေရာၿပီး ငါးဖယ္ေၾကာ္လို ၿပားၿပီး ေၾကာ္ထားပါ။ ၿပီးရင္ ပါးပါးလွီးထားပါ။
ဟင္းရည္အတြက္
ငါးရိုးေတြကို ေရေဆးၿပီး ေရၿမဳတ္ေအာင္ထည္႔ၿပီး ၿပဳတ္ပါ။ ဟင္းရည္ဆူလာရင္ အရိုးေတြ ေပ်ာ႔လာရင္ အရိုးေတြကို ေထာင္း (သို႔) ထုေခ်ၿပီး အခ်ိဳရည္ မက်န္သည္အထိ အရည္ကို ၿပဳတ္လိုက္ စစ္လိုက္နဲ႔  အခါခါ ငွဲ႔ယူထားပါ။ ငါးရိုးေတြ စစ္တဲ႔ အခါ အလြန္စိတ္တဲ႔ စကာနဲ႔ စစ္ရင္ အရိုးေတြ မပါေတာ႔ပါဘူး။
ဟင္းအိုးၾကီးၾကီးတစ္လံုးထဲကို ပဒဲေကာေတြကို လက္မေလာက္စီ အတံုးေလးေတြတံုးထည္႔ၿပီး ေစာနက ငါးရိုးၿပဳတ္ရည္၊ ငါးအသားၿပဳတ္ရည္ေတြနဲ႔ ၿပဳတ္ပါ။ ငါးၿပဳတ္ၿပီး ခဲြခ်န္ထားတာကိုလည္း ေရနွင္႔အရင္ေဖ်ာ္ ေမႊၿပီးမွ ထည္႔ပါ။ ငါးေတြေထာင္းထားေတာ႔ ခဲေနမွာစိုးလို႔ ေရနဲ႔ အရင္ေဖ်ာ္ခိုင္းတာပါ။ ငပိကို အရည္ေဖ်ာ္ၿပီး အိုးထဲကို စစ္ထည္႔ပါ။ ဟင္းခ်ိဳအိုးက ငါးရိုးၿပဳတ္ရည္ေတြနဲ႔ဆိုေတာ႔ အခ်ိဳမွဳန္႔ကို မလိုပဲ အလြန္ခ်ိဳေနပါၿပီ။ ဟင္းရည္ ပြက္ပြက္ဆူရင္ ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္႔ ၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၇၅၀ ဂရမ္ခန္႔ ေထာင္းထားတာကို ထည္႔ၿပီး ဟင္းရည္အိုး က်သည္အထိ တစ္နာရီခန္႔ မီးေအးေအးႏွင္႔တည္ပါ။ စားခါနီး အေပါ႔အငံ၊ အခ်ိဳၿမည္း ငံၿပာရည္၊ ၾကက္သားမွဳန္႔ အစရွိသည္တို႔ကို လိုတိုးပိုေလွ်ာ႔ ထည္႔ပါ။


ငရုပ္သီးအရည္အတြက္
ငရုပ္သီးေတြကို ဘလန္ဒါနဲ႔ ညက္ေအာင္က်ိတ္ ဟင္းခ်ိဳရည္ပူပူနဲ႔ ေရာၿပီး ေရစပ္စပ္ေလးၿပင္ထားပါ။
မန္က်ည္းမွည္႔ရည္အတြက္
မန္က်ည္းမွည္႔ အရည္ေဖ်ာ္ၿပီးသားဗူး။
 မန္က်ည္းရည္ကိုလည္း နဲနဲက်ဲသြားေအာင္ဟင္းခ်ိဳရည္အနည္းငယ္နဲ႔ ေရာၿပီး အဆင္သင္႔ၿပင္ထားပါ။


 မုန္႔ဖတ္ၿပဳတ္ရန္အတြက္
မုန္႔ဖတ္ကိုလည္း ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူေအာင္ အရင္ၿပဳတ္ၿပီး ေပ်ာ႔အိ လာေအာင္ၿပဳတ္ရပါတယ္။ ေပ်ာ႔လာရင္ ေရေႏြးကိုစစ္ခ်ၿပီး ေရေအးေအးနဲ႔ အထပ္ထပ္ေဆးခ်ပါ။

ေဂၚဖီ ၊ နံနံတို႔ကိုလည္းပါးပါးလွီးၿပီး ၿပင္ထားပါတယ္။
ငံၿပာရည္ ပဲမွဳန္႔ထုတ္ကိုလည္း ေဖာက္ၿပီး အသုတ္သုတ္ရအာင္ ခြက္တစ္ခုထဲကို အဆင္သင္႔ ထည္႔ထားပါ။




 

No comments:

Post a Comment