copy from http://auntysweet.blogspot.fr/
ကိုးရီးယားစာ ကင္မ္ခ်ိ (Kimchi) အတြက္လိုအပ္တဲ႕ ပစၥည္းေတြက
၁။Korean Cabbage/ Chinese Cabbage လို႕ေခၚတဲ႕ ၿမန္မာလို အိုးရွင္းထုပ္ တစ္၀က္ေလာက္
၂။ မံုလာဥနီ သို႕ အၿဖူ ဥၾကီးတစ္စိတ္ေလာက္။
၃။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ လက္တစ္ဆုတ္စာေလာက္။
မံုလာထုတ္ကို ၂ရက္ေလာက္ေရခဲေသတၱာထဲမထည္႕ပဲ အရြက္မ်ားကိုၿဖန္႕ၿပီးေၿခာက္ေအာင္ အၿပင္မွာ ထားပါ။ ဆားစိမ္ခါနီးမွ တစ္လက္မေလာက္စီဒါးနဲ႕ၿဖတ္ ထားပါ။ ဇလံုၾကီးၾကီးတစ္လံုးထဲကို ဆား၂ဇြန္း ေလာက္ရယ္ ေရ မံုလာရြက္ၿမဳတ္ရံုထည္႕ေမႊပါ။ ဆားေပ်ာ္ရင္ မံုလာရြက္လွီးထားတာေတြ တစ္နာရီခန္႔ စိမ္ထားပါ။ ၿပီးရင္ ေရႏွစ္ထပ္ေလာက္ေဆးၿပီး စကာနဲ႕ ေရေၿခာက္ေအာင္ တစ္နာရီေလာက္စစ္ထားပါ။(မံုလာရြက္က ဆားရည္စုတ္ၿပီးၿဖစ္ပါတယ္ ... ေရေဆးလို႔ ဆားရည္ေတြထြက္သြားမွာ မစိုးရိမ္ရပါ)
မံုလာဥကိုလည္း အခြံသင္ တစ္လက္မခဲြအရွည္ေလာက္ ပါးပါးေသးေသးေလးေတြလွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္မိတ္ကိုလည္း လက္တစ္ညိဳးစာ အရြယ္ၿဖတ္ထားပါ။
ိိနယ္ဖို႕ ကင္ခ်ိအႏွစ္အတြက္
၁။ ဂ်င္း လက္မအရြယ္ ၄ခု အခြံသင္ထားပါ။
၂။ၾကက္သြန္ၿဖူ ဥၾကီးတစ္ဥ(၈မႊာေလာက္) အခြံႏႊာထားပါ။
၃။ ၾကက္သြန္နီတစ္ဥပါးပါးလွီးၿပီး ၾကိတ္ထားပါ။
၄။ ငရုပ္သီးအေရာင္တင္မွုန္႔ညက္ညက္ ၃ဇြန္း။
၅။ သၾကား၂ဇြန္း
၆။ ငံၿပာရည္၂ဇြန္း
၇။ ဆန္မွုန္႔တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္ကို ေရ ၃-၄ဆထည္႔ၿပီး မပ်စ္မက်ဲက်ိဳထားပါ။
ဂ်င္းၾကက္သြန္ၿဖဴကိုေရာ ညက္ေနေအာင္ေထာင္းၿပီး အထက္ပါအားလံုးကို သမေအာင္ ဇြန္းႏွင္႔ေမႊပါ။
လက္နဲ႕ေမႊမယ္ဆိုရင္ေတာ႕ လက္အိပ္စြတ္လုပ္ရင္ပိုေကာင္းပါတယ္ ... လက္နဲ႕ထိရင္သိုးတတ္ၿပီး ၾကာရွည္မခံပါ။
ကင္ခ်ီးအႏွစ္ရယ္ ၊မံုလာရြက္ေရစစ္ထားတာရယ္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ မံုလာဥလွီးထားတာတို႕ကို ဇလံုတစ္ခုထဲထည္႕ သမေအာင္ဇြန္းနဲ႕နာနာေမႊေပးၿပီး ပလပ္စတစ္ပံုးထဲထည္႕ အဖံုးအုပ္ၿပီး အၿပင္မွာထားပါ။ ေနာက္တစ္ရက္၂ရက္ဆို ခ်ဥ္ပါၿပီ။ ခ်ဥ္သြားၿပီဆို ေရခဲေသတၱာထဲေၿပာင္းထည္႕ပါ။
ေရရွည္ခံလိုရင္ လက္ႏွင္႔မခပ္ပါႏွင္႕။ ဇြန္းႏွင္႕သာေကာ္ပါ။
ကိုးရီးယားစာ ကင္မ္ခ်ိ (Kimchi) အတြက္လိုအပ္တဲ႕ ပစၥည္းေတြက
၁။Korean Cabbage/ Chinese Cabbage လို႕ေခၚတဲ႕ ၿမန္မာလို အိုးရွင္းထုပ္ တစ္၀က္ေလာက္
၂။ မံုလာဥနီ သို႕ အၿဖူ ဥၾကီးတစ္စိတ္ေလာက္။
၃။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ လက္တစ္ဆုတ္စာေလာက္။
မံုလာထုတ္ကို ၂ရက္ေလာက္ေရခဲေသတၱာထဲမထည္႕ပဲ အရြက္မ်ားကိုၿဖန္႕ၿပီးေၿခာက္ေအာင္ အၿပင္မွာ ထားပါ။ ဆားစိမ္ခါနီးမွ တစ္လက္မေလာက္စီဒါးနဲ႕ၿဖတ္ ထားပါ။ ဇလံုၾကီးၾကီးတစ္လံုးထဲကို ဆား၂ဇြန္း ေလာက္ရယ္ ေရ မံုလာရြက္ၿမဳတ္ရံုထည္႕ေမႊပါ။ ဆားေပ်ာ္ရင္ မံုလာရြက္လွီးထားတာေတြ တစ္နာရီခန္႔ စိမ္ထားပါ။ ၿပီးရင္ ေရႏွစ္ထပ္ေလာက္ေဆးၿပီး စကာနဲ႕ ေရေၿခာက္ေအာင္ တစ္နာရီေလာက္စစ္ထားပါ။(မံုလာရြက္က ဆားရည္စုတ္ၿပီးၿဖစ္ပါတယ္ ... ေရေဆးလို႔ ဆားရည္ေတြထြက္သြားမွာ မစိုးရိမ္ရပါ)
မံုလာဥကိုလည္း အခြံသင္ တစ္လက္မခဲြအရွည္ေလာက္ ပါးပါးေသးေသးေလးေတြလွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္မိတ္ကိုလည္း လက္တစ္ညိဳးစာ အရြယ္ၿဖတ္ထားပါ။
ိိနယ္ဖို႕ ကင္ခ်ိအႏွစ္အတြက္
၁။ ဂ်င္း လက္မအရြယ္ ၄ခု အခြံသင္ထားပါ။
၂။ၾကက္သြန္ၿဖူ ဥၾကီးတစ္ဥ(၈မႊာေလာက္) အခြံႏႊာထားပါ။
၃။ ၾကက္သြန္နီတစ္ဥပါးပါးလွီးၿပီး ၾကိတ္ထားပါ။
၄။ ငရုပ္သီးအေရာင္တင္မွုန္႔ညက္ညက္ ၃ဇြန္း။
၅။ သၾကား၂ဇြန္း
၆။ ငံၿပာရည္၂ဇြန္း
၇။ ဆန္မွုန္႔တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္ကို ေရ ၃-၄ဆထည္႔ၿပီး မပ်စ္မက်ဲက်ိဳထားပါ။
ဂ်င္းၾကက္သြန္ၿဖဴကိုေရာ ညက္ေနေအာင္ေထာင္းၿပီး အထက္ပါအားလံုးကို သမေအာင္ ဇြန္းႏွင္႔ေမႊပါ။
လက္နဲ႕ေမႊမယ္ဆိုရင္ေတာ႕ လက္အိပ္စြတ္လုပ္ရင္ပိုေကာင္းပါတယ္ ... လက္နဲ႕ထိရင္သိုးတတ္ၿပီး ၾကာရွည္မခံပါ။
ကင္ခ်ီးအႏွစ္ရယ္ ၊မံုလာရြက္ေရစစ္ထားတာရယ္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ မံုလာဥလွီးထားတာတို႕ကို ဇလံုတစ္ခုထဲထည္႕ သမေအာင္ဇြန္းနဲ႕နာနာေမႊေပးၿပီး ပလပ္စတစ္ပံုးထဲထည္႕ အဖံုးအုပ္ၿပီး အၿပင္မွာထားပါ။ ေနာက္တစ္ရက္၂ရက္ဆို ခ်ဥ္ပါၿပီ။ ခ်ဥ္သြားၿပီဆို ေရခဲေသတၱာထဲေၿပာင္းထည္႕ပါ။
ေရရွည္ခံလိုရင္ လက္ႏွင္႔မခပ္ပါႏွင္႕။ ဇြန္းႏွင္႕သာေကာ္ပါ။
No comments:
Post a Comment